אינטראנט
תמונות חיילים באינטראנט הצבאי הוסרו כדי למנוע פשעי deepfake



תמונות חיילים באינטרנט הצבאי הוסרו כדי למנוע פשעי Deepfake
בעשור האחרון, המהפכה הדיגיטלית והיכולת ליצור תוכן כוזב עלתה בחדות, במיוחד בתחומים של טכנולוגיות deepfake. תופעה זו פגעה בכל התחומים, ואין ספק כי גם צבא ודומיו לא נמלטו מהשפעתה. כדי להילחם בתופעות מסוכנות אלה, קיבלה ההנהלה הצבאית את ההחלטה להפסיק את פרסום תמונות חיילים באינטרנט הצבאי, מהלך שנועד להגן על החיילים עצמם ועל בטחון המדינה.
מה זה Deepfake ואילו טכנולוגיות עומדות מאחוריו?
Deepfake הוא טכניקת עיבוד וידאו או תמונה שמבוססת על למידת מכונה, המאפשרת יצירת תוכן מזויף שבו ניתן לשנות את הפנים של אדם אחר או להדביק את הפנים הללו על גוף של אדם אחר. טכנולוגיה זו מתבססת על אלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה, המאפשרים להם לזהות דפוסים בתמונות ובסרטונים וליצור תכנים חדשים שממשיכים את הדפוסים שנלמדו. ניכר כי ניתן להשתמש בטכנולוגיה זו למטרות בידוריות כגון פרודיות וממים, אך יחד עם זאת, היא נושאת בחובה יכולות הרסניות שמתפרקות ממנה על הגנת הפרט וביטחון הציבור.
הסכנות בשימוש ב-Deepfake
פשעי Deepfake יכולים לגרום לנזקים חמורים, במיוחד כאשר מדובר בתוכן פרובוקטיבי הקשור לביטחון הלאומי. דוגמאות לכך כוללות סרטונים מזויפים בהן חיילים מקבלים פקודות שמובילות לפעולות קיצוניות, דבר שעלול לערער את היציבות באזורים רגישים. לפי מחקרים שנערכו, אחוז ההכחשות לסרטונים כאלה יכול להגיע ל-90%, מה שמעיד על פגיעות הקהל למידע כוזב ומסוכן. ישנם לא מעט מקרים בתקשורת בהם הפצת תוכן כזה גרמה לתחושות עזות של חוסר ביטחון או זעזוע ציבורי.
ההחלטה להפסיק את פרסום התמונות באינטרנט הצבאי
בעקבות העלייה הניכרת בשימושים לרעה בטכנולוגיות כגון Deepfake, הוחלט בהנהגה הצבאית להסיר את התמונות שהיו זמינות באינטרנט הצבאי. ההחלטה נבעה מהצורך להגן על המידע ועל החיילים עצמם. התמונות שהיו חשופות לציבור הרחב אפשרו לגורמים עוינים לייצר תכנים מזויפים שפוגעים בביטחון האישי והלאומי. ההבנה כי פתיחות יתירה עלולה להוות סיכון, הביאה להבנה שזו פעולה הכרחית בהחלט.
השפעת ההסרה על החיילים ומשפחותיהם
כמובן, תחילת הסרת התמונות באינטרנט הצבאי לא הייתה פשוטה. רבים מהחיילים ומשפחותיהם התקשו להסתגל למצב שבו אינם יכולים לשתף תמונות שגרתיות מהשירות הצבאי, מה שגרם לתחושות של חוסר נוחות ואי נוחות בקרב רבים. יחד עם זאת, בהתconsider סכנות השונות הכרוכות בהנגשת התמונות, הצעד התקבל ברובו בהבנה ובתמיכה. יש צורך לעגן חוקים ותקנות שיגנו על המידע המוצג במסגרות צבאיות כגון הסרת תכנים רגישים על סמך קריטריונים ברורים ונמצאים בפיקוח.
סטטיסטיקות ודוגמאות
מחקר שנערך על ידי מכון המידע לחקר סייבר גילה כי כ-30% מהסרטונים המופצים ברשת עשויים להיות מזויפים, דבר שמצביע על היקף ההשפעה של תופעת ה-Deepfake בעידן הדיגיטלי. בישראל, המודעות לרעיון ההסרה גברה בעקבות מספר מקרים מאד קשים בהם נשים השתמשו בתמונות חיילים כדי לעורר סערות תקשורתיות או להשחיר את שמם, מה שעורר זעזוע ציבורי רב.
מקרה נוסף שזעזע את הציבור היה הסרטון שפורסם בפברואר 2022, שבו הוצג חייל צה"ל עובר בהנחיות שמסבירות פקודות לא טבעיות. הסרטון גרם לזעזוע במערכת הצבאית והחברתית כאחד, מה שהצביע על הצורך האקוטי בהגנה על מידע רגיש.
המשמעות החברתית והתרבותית של ההסרה
מאחורי ההחלטה להפסיף את פרסום התמונות באינטרנט הצבאי, ניצבת לא רק ההגנה על החיילים עצמם, אלא גם הרצון להתאים את התרבות הצבאית לעידן הדיגיטלי המשתנה. יש צורך לבחון את הנראות של חיילים והשפעתה על החברה הישראלית, ומה המשמעות של סנקציות טכנולוגיות שיכולות להשפיע על מערכת הביטחון. המפגש בין טכנולוגיה לתרבות הצבאית עשוי לדרוש חשיבה חדשה לגמרי בכל הנוגע לאופן שבו אנחנו מציגים תכנים ודימויים שקשורים למערכת הביטחון.
תובנות לעתיד ולאן פנינו מועדות?
לאור הסכנות בכוחו של Deepfake, נדרשת עבודה מתמשכת כדי להתעדכן בטכנולוגיות החדשות ולמצוא דרכים נוספות למניעת השפעתן המזיקה. החיילים צריכים להיות מודעים לגבולות השיתוף, כמו גם הציבור הרחב, שאמור להבין את הסולמות השונים של הסיכון שבהם אנו עוסקים. עם התקדמות הטכנולוגיה, קיימת חשיבות עליונה לדעת לנקוט בצעדים פרואקטיביים על מנת לשמור על בטיחות המידע שקשור במערכות שונות, ובפרט חינוכיות וצבאיות.
הצורך בחוקים ורגולציה
בעידן שבו המידע זורם במהירות ואינו ניתן לשליטה, ויש שבורחים מלאחריות הפרטים, ההכרח לחוקים ורגולציות ברורות הנוגעות לשימוש בטכנולוגיות כמו Deepfake הולך וגדל. על הממשלות והצמטות המשפטיות בעולם להיכנס לפעולה על מנת לקבוע מסגרות ברורות שיגנו על האזרחים ובפרט על חיילי צבא המדינה. פרוייקטים חינוכיים והסברתיים המבהירים את ההשלכות של טכנולוגיה זו יכולים לסייע בהחלט.
סיכום
ההסרה של תמונות חיילים מהאינטרנט הצבאי היא החלטה הכרחית במאבק בהשפעות המזיקות של טכנולוגיות ה-Deepfake. אמנם יש לכך השפעות על השיח הציבורי והפרטי של חיילים, אך הגנה על הביטחון ומניעת השפעה של מידע כוזב מהווים יתרון ברור. יחד עם זאת, יש להשקיע במניעת הישנות מקרים כאילו ולהתחיל לבנות חוקים ספציפיים שיפעלו למען המטרות הללו.
מצב זה מדגיש את צורכינו להמשיך במאבק טכנולוגי, חינוכי ורגולטורי ולחנך את הציבור בדברי מדע וחקירות חופשיות כדי להילחם בבעיות שצצות בעקבות טכנולוגיות חדשות. עלינו לעמוד מאחורי המושג של פורטל משאבי אנוש שיביא את המידע המהותי לציבור על מנת שיתעדכנו ויהיו לעניין.